maandag 12 november 2012

Recensie: Opstand - Veronica Roth

Titel: Opstand (Inwijding #2)
Auteur: Veronica Roth
Genre: Young Adult, Dystopie
Format: Paperback, Amazon
Publicatie datum: Engels: mei - Nederlands: 7 november
Talen: Engels, Nederlands, Spaans, Duits, Duits, Bulgaars, Pools, Italiaans, Tsjechisch, etc etc.

Samenvatting van Goodreads:

De Inwijdingsdag van Tris, die euforisch had moeten zijn, eindigt gruwelijk. Vanaf dat moment is het oorlog tussen de facties. En in tijd van oorlog moeten er kanten gekozen worden. Geheimen worden onthuld en de gevolgen van gemaakte keuzes zijn nog onherroepelijker, en nog krachtiger.


Tris doet alles wat ze kan om haar dierbaren te redden. Gevoelens van rouw en schuld achtervolgen haar terwijl ze worstelt met vragen over vergiffenis, loyaliteit, politiek en liefde. Door ingrijpende nieuwe ontdekkingen en verschuivende relaties, moet Tris volledig accepteren dat ze afwijkend is, zelfs als ze niet weet wat ze daardoor zal verliezen...Nadat Anoeska vorige week een prachtige recensie over Inwijding heeft geschreven, is het nu mijn beurt om het geweldige tweede deel te recenseren. Maak je geen zorgen, ik zal proberen geen spoilers geven.

Aangezien ik het eerste deel vorig jaar april heb gelezen, moest ik eventjes een kleine samenvatting raadplegen (deze). Ik heb tussendoor zo'n 100 boeken gelezen, dus als ik de naam Caleb zie , gaan er bij mij geen belletje rinkelen. Na dus een opfrissertje "ohja ohja" was ik er helemaal klaar voor. Inwijding behoort voor mij bij de top 10 boeken, dus ik had zeeeeer hoge verwachtingen!

Opstand gaat verder waar Inwijding geƫindigd is. Letterlijk. De laatste en de eerste zin zou je zo op elkaar aan kunnen sluiten. Samen met Tris stap je opnieuw de wereld van de zuilen in. De zuilen staan allemaal voor een bepaalde waarde:
eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. In het eerste deel heeft Tris een keuze gemaakt voor een zuil en ze zal in dit deel moeten leren samenwerken met andere zuilen om haar wereld te redden. Niet iedereen wil het zuilen-systeem behouden en anderen willen meer macht. 

Je krijgt in dit deel niet heel veel tijd om aan gebeurtenissen te wennen, we springen van het ene actie moment in het andere. Ik vond het fijn om te merken dat dit boek niet saai was. Wie weet zijn jullie bekend met het 'tweede boek syndroom', het opvulboek waarin te weinig gebeurd en die je op wat gebeurtenissen na wel had kunnen missen (maak deel 1 en 3 dan gewoon wat dikker!). Opstand heeft dit probleem naar mijn mening absoluut niet, na een paar hoofdstukken wordt er duidelijk gemaakt dat er een mysterie is en dat Tris dus een doel heeft. Een boek met een doel, precies wat je nodig hebt! Het is echt een geweldig avontuur. Dystopie op zijn best! Dit boek doet zeker niet onder aan het eerste deel en houdt het niveau enorm hoog!


Wat ik minder prettig vond was opnieuw het gebrek aan geschiedenis. Ondertussen begrijp ik dat dit ook de bedoeling is, maar toch had ik iets meer achtergrond informatie gewild. Ik ben er wel absoluut zeker van dat we dit in het derde deel wel gaan krijgen, na zo'n einde kan dat ook niet anders.
Ook vind ik dat Veronica Roth soms iets duidelijkere uitleg kan geven van haar we ons op dat moment bevinden. Ik ben zeer creatief in mijn hoofd en heb overal beelden bij, maar iets meer aandacht aan beschrijvingen zouden het boek voor mij nog beter maken!

Dit neemt niet weg dat het absoluut een geweldig boek is. Ik denk juist omdat het zo'n goed boek is, ik kritisch ben. Petje af, Veronica Roth. Je hebt me een heerlijke middag gegeven!


Beoordeling:
1.       Cover   4/5 
Zelf heb ik de bovenste cover, aangezien ik ook die versie van Inwijding heb. (De Nederlandse en Engelse versie hebben dezelfde cover, andere titel). Ik had bij aankoop geen keus, dat was de enige versie die uit was. Als ik nu de andere versie zie heb ik geen spijt. Ik denk dat beide covers zo hun eigen aspecten uit het verhaal mooi belichten. Ik vind ze beide 4 punten waard. De eerste vind ik het dystopie en de sfeer beter weergeven. Terwijl de paarse cover een mooiere tekst erop heeft staan en de vallende blaadjes goed bij het verhaal passen.
2.      Verhaal    5/5
Het verhaal is weer ontzettend actie gericht, vol met persoonlijke kleine momentjes en een duidelijk doel. Wat mij betreft de perfecte ingrediƫnten voor een boek.
3.      Personages   4/5
Ik ga niet teveel zeggen over de personages, ook omdat ik niet wil verraden wie nog leeft en wie niet. Laat ik alleen verklappen dat het weer menselijke personages zijn die voor hen logische dingen doen.
4.      Wereld  3/5
De wereld is voor mij een zwak punt. Veronica Roth houdt dit expres wat achterwege. Ik kan genieten van beschrijvingen en mis die hier. Ook de geschiedenis is me een raadsel. Dit is voor mij een irritatiepuntje. Wel denk ik dat hier verbetering in gaat komen.
5.      Schrijfstijl   4/5
Veronica Roth krijgt het voor elkaar om mensen beet te pakken en niet meer los te laten.

Dat geeft dit boek een beoordeling van 4/5 punten!

Koop hier!
Nederlands: Bol, Bruna, Selexyz
Engels: Bol , Bookdepository, Amazon, Selexyz, Bruna

Zoals sommige van jullie ook weten, komt er ook een film! Er is nog niet heel veel bekend, Neil Burger ((The Illussionist en Limitless) gaat de film regisseren. Een prachtige Shailene Woodley gaat waarschijnlijk Tris spelen, en dit meisje kan nog een acteren ook! Wie zou jij graag als Four zien?

 


9 opmerkingen:

 1. Leuke recensie! Ik heb Inwijding ook alweer een tijdje geleden gelezen en vond het echt een goed boek! Ik kan niet wachten om dit deel te lezen! Ik wist trouwens niet dat er een film kwam! The Illusionist is een van mijn favoriete films, dus met die regisseur zit het wel goed!

  Ik heb trouwens net Eve & Adam binnen!(van de win-actie) Ik ben heel benieuwd :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat ie binnen is! Soms is de Bookdep opeens verrassend snel! ;)
   Ik ben super benieuwd naar de film, lijkt me een heel geschikt boek ervoor. Ik ken de regisseur niet super goed, maar heb goede dingen over hem gelezen! Komt vast helemaal goed. Ben super benieuwd naar de rest van de cast.

   Verwijderen
 2. Ik moet nog even wachten :( Voor mij ligt dit boek straks onder de kerstboom, maar ik kan me er nu al op verheugen!!
  Leuk om te zien dat iedereen een boek anders ervaart. Ik vind het namelijk juist leuk dat een boek midden in een wereld begint en dat je steeds iets meer duidelijkheid krijgt over hoe de wereld in elkaar zit, maar dat het op sommige punten vaag blijft, dan kun je je eigen fantasie daarvoor gebruiken om het in te vullen. In deel 1 vond ik het dus eigenlijk helemaal niet storend, maar misschien dat ik je mening zal delen wat dat betreft na het lezen van Opstand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad super leuk! Dan is het echt puzzelen met de informatie die je hebt :) Ik vind het in dit deel storend worden omdat Tris veel gaat reizen en je soms niet duidelijk hebt waar je je bevind! De geschiedenis mistte ik wel een beetje.. Maar serieus, dit boek is echt weer even leuk als deel 1. Haha we moeten wel naar de film he?

   Verwijderen
 3. Ik vond Insurgent helaas niet zo goed als Divergent, maar hij heeft mij zeker wel vermaakt! Ik vond dat Tris en Four minder leuk waren als stelletje, omdat Tris constant liegt en zich in allemaal bijna-dood-situaties gooit. Maar ik kijk erg uit naar het derde deel. Goede recensie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. even een vraagje: Had je toen je Opstand uit had gelezen nog vragen? Zoja, welke? (Bijv. hoe iets afliep)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties vinden wij erg leuk! We proberen er dan ook altijd op te reageren.