zaterdag 13 oktober 2012

Recensie: Will Grayson, Will Grayson - John Green & David Levithan

Titel: Will Grayson, Will Grayson
Auteur: John Green & David Levithan
Genre: Young Adult, Romantiek, Fictie
Format: Paperback, gekocht bij Selexyz
Publicatie datum: 6 april 2010 
Talen: Engels, Nederlands, Italiaans, Zweeds, Frans, Duits

Samenvatting van Goodreads:
Will Grayson, Will Grayson One cold night, in a most unlikely corner of Chicago, two teens—both named Will Grayson—are about to cross paths. As their worlds collide and intertwine, the Will Graysons find their lives going in new and unexpected directions, building toward romantic turns-of-heart and the epic production of history’s most fabulous high school musical..

Samenvatting van Lemniscaat:

De paden van de heteroseksuele Will en homoseksuele will- beiden op zoek naar liefde - kruisen elkaar op een bizarre locatie in Chicago. Vanaf dat moment raken hun levens in
een stroomversnelling die uitmondt in een krankzinnige, flitsende musical.Will Grayson, Will Grayson valt meteen op door de kleurrijke kaft. Ik geloof dat ik wel vier keer met het boek in mijn handen heb gestaan, voordat ik uiteindelijk besloot om het te kopen. Het boek is namelijk geschreven door twee auteurs, die om en om een hoofdstuk vanuit het perspectief van hun eigen Will Grayson beschrijven. Ik heb geen spijt gehad van mijn aankoop, want het was een boek met veel humor en goed uitgewerkte personages.

De eerste Will Grayson (hierna Will met een hoofdletter) is een jongen die zijn leven leeft volgens twee regels: 1. Geef nergens teveel om en 2. Houd je mond dicht. De tweede Will Grayson (hierna will zonder hoofdletter) kampt met een depressie en probeert daarmee te leren leven. Ook is hij homoseksueel en zit hij nog in de kast. De hoofdpersoon in dit verhaal, is Tiny Cooper. Tiny Cooper is kort gezegd een enorme jongen, die enorm homo is. Hij is bezig met een musical over zijn leven en de liefde. 

Het boek heeft naar mijn mening twee hoofdthema's: Liefde en Vriendschap. Beide Will Graysons zijn hier erg mee bezig en maken situaties mee, waardoor ze moeten leren om hier mee om te gaan. Ik vond het boek erg leuk om te lezen, omdat de personages zo verschillend zijn. De hoofdstukken over will zijn somber en duister en ik hoopte erg op een lichtpuntje voor hem. De andere Will is introvert, maar komt wat meer uit zijn schulp door zijn vrienden.  Het was interessant om die ontwikkeling met hem mee te mogen maken.

Het verhaal speelt zich af in Chicago, maar voor de schrijvers is het maar een locatie. Er wordt niet uitgebreid verteld hoe de stad eruit ziet. In dit boek was dat ook niet storend, omdat de personages zo duidelijk op de voorgrond stonden. Toch had ik wel graag gezien dat, nadat de twee Will's elkaar hadden ontmoet, ze wat meer invloed op elkaar hadden gehad. Het zou leuk zijn geweest als ze dikke vrienden geworden waren. 

Al met al zou ik iedereen dit boek aanraden, omdat het een goed geschreven boek is, met een leuk thema en er veel humor in zit. De musical die door Tiny wordt georganiseerd is een knaller en lekker Glee-achtig. 

Beoordeling:
1.       Cover   3/5
 De cover is kleurrijk en opvallend. Het maakte mij nieuwsgierig naar de inhoud van het boek. Aan de kaft kun je nog niet goed aflezen waar het boek over gaat en hoe de personages zullen zijn.
2.      Verhaal    4/5
Er zat een goede opbouw in het verhaal. Het was af en toe wat voorspelbaar en je weet dat er naar de musical toegewerkt wordt. Er zit veel humor in verwerkt en ik bleef doorlezen, omdat ik wilde weten hoe het verder zou gaan met de twee Will Graysons. Ik vond het jammer dat de twee Will Graysons elkaar niet nog wat meer beïnvloeden. 
3.      Personages   4/5
Beide Will Graysons zijn goed uitgewerkt en hebben een uitgesproken karakter. Ze maken verandering door en het is leuk om te lezen hoe ze daar mee om gaan. Tiny voldeed wel erg aan het stereotype, maar door zijn uitbundigheid en sprankelende persoonlijkheid vond ik dat totaal niet erg. 
4.      Wereld   2/5
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Chicago, maar er wordt niet uitgebreid over verteld. 
5.      Schrijfstijl   4/5
De schrijfstijl is interessant, omdat er vanuit twee verschillende auteurs geschreven wordt. De hoofdstukken sloten goed op elkaar aan en er werd duidelijk naar een bepaald einde toegewerkt.   

Wat dit boek een beoordeling van 3 punten geeft!

Dit boek is onder andere hier te koop:

Photobucket

5 opmerkingen:

  1. Leuke recensie! Ik wil het boek ook heel graag lezen. Wat hebben jullie trouwens een leuke titel gevonden voor jullie blog. Boekenzee... dat klinkt zo aantrekkelijk!

    Ik ben benieuwd naar jullie verdere recensies!

    Groetjes, Bibi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het verhaal speelt zich af in Chicago, maar voor de schrijvers is het maar een locatie. Er wordt niet uitgebreid verteld hoe de stad eruit ziet. In dit boek was dat ook niet storend, omdat de personages zo duidelijk op de voorgrond stonden. Toch had ik wel graag gezien dat, nadat de twee Will's elkaar hadden ontmoet, ze wat meer invloed op elkaar hadden gehad. Het zou leuk zijn geweest als ze dikke vrienden geworden waren. satin bed sheets , king size comforter sets ,

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties vinden wij erg leuk! We proberen er dan ook altijd op te reageren.