donderdag 25 oktober 2012

Recensie: Percy Jackson en de Olympiërs / De Bliksemdief - Rick Riordan

Titel: Percy Jackson en de Olympiërs / De Bliksemdief
http://www.cjp.be/sites/cjp.be/files/imagecache/full_node/recensie/fotos/9789089680938.jpgAuteur: Rick Riordan
Genre: Kinder-jeugd literatuur, mythologie
Format: Paperback, Amazon
Publicatie datum: juli 2009
Talen: Engels, Nederlands

Samenvatting van Bruna:

Stel dat de goden van de Olympus nog bestonden in de 21ste eeuw... Stel dat ze nog steeds mensenkinderen krijgen, helden als Hercules... En stel dat jíj een van die kinderen bent...

Percy Jackson staat op het punt om van school getrapt te worden. Alweer... En dat is nog maar zijn kleinste zorg. Want hij ontdekt dat hij de nakomeling is van een Griekse god. Als de bliksemschicht van Zeus wordt gestolen hebben Percy en zijn vrienden tien dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen en de oorlog op de Olympus tot bedaren te brengen.


Percy Jackson geeft mij een Harry Potter gevoel. De hoofdpersoon is 12 maar ik vind het toch interessant om te lezen. Ook schijnt het zo te zijn dat Percy in elk boek een jaartje ouder wordt (net als Harry). Het is een boek vol avontuur en actie, met erg net uitgewerkte personages. 

Percy is 12 jaar wanneer hij vreest weer van school getrapt te worden. ADHD, dyslexie en de gave om altijd in de problemen te komen. Wanneer het helemaal mis gaat en Percy naar een kamp moet, vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. Percy blijkt de zoon van een God te zijn en zit op Half-Bloed kamp ook helemaal op zijn plek. Maar dan blijkt de bliksemschicht van Zeus verdwenen te zijn en Percy is de aangewezen persoon om deze terug te halen. Met zijn vrienden gaat op een gevaarlijke tocht, maar ze hebben alles over om een oorlog te voorkomen!

Het leukste in dit boek vind ik de Griekse mythologie. De kinderen in het kamp zijn allemaal Half-Bloedjes, wat betekent dat hun vader of moeder een Griekse God is. De kinderen zitten verspreid over verschillende huisjes. Wanneer je vader of moeder jou erkent heeft als zijn of haar kind, verblijf je in een speciaal huisje voor die kinderen. Zo heb je bijvoorbeeld een huisje voor de kinderen van Ares, God van de oorlog. Een huisje voor de kinderen van Athena, de Godin van de wijsheid. Helaas worden niet alle kinderen erkent en zij mogen van de God Hermes (God van de reizigers) verblijven bij zijn kinderen in een huisje. 
De kleine details die R. Riordan in het boek heeft verwerkt maakt dat het me hetzelfde opwindende gevoel geeft als Harry Potter, met een extra bonuspunt: mythologie. Ook vind ik de personages super leuk, ze zijn stuk voor stuk aantrekkelijk beschreven. Daarnaast vind ik de personages menselijk, zelfs de kinderen van Ares (waar Percy meteen ruzie mee heeft) zijn niet alleen slecht.

Wat ik knap vind aan dit boek is dat het leuk is voor alle leeftijden, er zit genoeg actie in om mij tevreden te houden maar ook iemand van 12. De auteur heeft een goede manier gevonden om dit boek voor alle leeftijden interessant te maken.

Beoordeling:
1.       Cover   4/5 
Ik vind de Nederlandse cover erg mooi, hij is mooi versierd en het plaatje op de voorkant heeft ook echt met het boek te maken.
2.      Verhaal    5/5
Het verhaal is spannend en gevuld met actie, maar ook mooie persoonlijke momenten.
3.      Personages   4/5
Ik vind Percy en zijn vrienden erg aantrekkelijke karakters. Ik denk  dat hoe ouder ze worden en hoe meer je van ze weet, ik ze steeds leuker ga vinden! Er zijn hier en daar nog wat mysteries, dus ik heb erg veel zin om de vervolgen te lezen.
4.      Wereld  4/5
Over de wereld en de mythologische aspecten is goed nagedacht en op een interessante manier uitgewerkt. Het speelt zich natuurlijk af op onze wereld, maar mensen weten niet dat de Goden echt bestaan. Ook wordt er in het boek veel gereisd, ik vind dat Rick Riordan goed de sfeer van een omgeving neer kan zetten.
5.      Schrijfstijl   4/5
Ik vind dat R. Riordan een interessante manier van schrijven heeft. Ik kreeg er een Harry Potter gevoel van. Ook vind ik het knap dat hij jong en oud kan interesseren, ik ben zeer benieuwd naar de vervolgen!

Dat geeft dit boek een beoordeling van 4/5 punten!

Koop hier!
Nederlands: Bol, Bruna, Selexyz
Engels: Bol , Bookdepository, Amazon

Er is ook een film! Ik heb hem zelf nog niet gezien, maar de trailer maakt me wel erg nieuwsgierig! Wie heeft hem wel gezien, wat vond je ervan? En nog leuke mythologische boekentips?
 Er kan nog nog steeds een boek gewonnen worden! Klik hier.

9 opmerkingen:

 1. Wat een leuke recensie weer! Ik vond de Percy Jackson serie ook erg leuk om te lezen! Hij is in het eerste boek idd erg jong, maar in het laatste boek is hij 16 of 17 en dat merk je wel! Het verhaal wordt dan iets serieuzer. Ik heb met deze boeken veel geleerd over de Griekse mythologie (en voor de eerste keer bleef het ook echt hangen!).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vind ik ook!!! echt een prachtboek

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb de film al gezien en hij is fantastisch net als het boek er zit veel spanning in. ik doe er daarom ook een spreekbeurt over ik lees niet graag maar dit is echt een uitzondering

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de vervolg serie is ook geweldig :) helden van Olympus, helaas nu nog wachten op het laatste deel in het nederlands

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het boek ook gelezen en ik vond het verhaal ook super! Ook heb ik de film gezien. Hij was wel oké, maar kon niet op tegen het boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. de film is even slecht als het boek

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik vind het ook een heel leuk boek, ik heb de film gezien maar die verschilt heel erg van het boek (de film is wel leuk hoor)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties vinden wij erg leuk! We proberen er dan ook altijd op te reageren.