dinsdag 4 september 2012

Recensie: Inside Out - Maria V. Snyder

Titel: Inside Out (Insider #1)
Auteur: Maria V. Snyder
Genre: Dystopie, Young Adult
Format: E-book, Bol
http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/1/9/1/2/1001004009052191.jpgPublicatie datum: 1 april 2010
Talen: Engels 

Samenvatting van Goodreads:

Keep Your Head Down.
Don't Get Noticed.
Or Else.


I'm Trella. I'm a scrub. A nobody. One of thousands who work the lower levels, keeping Inside clean for the Uppers. I've got one friend, do my job and try to avoid the Pop Cops. So what if I occasionally use the pipes to sneak around the Upper levels? The only neck at risk is my own…until I accidentally start a rebellion and become the go-to girl to lead a revolution...Maria V. Snyder is één van mijn favoriete schrijfsters. Haar werelden, personages en verhaallijnen vind ik helemaal geweldig. Super spannend, gedetailleerd (zou wat mij betreft zelfs nog meer mogen) en gewoon altijd zo'n heerlijk verhaal met personages met wie ik kan meeleven. Van haar boeken krijg ik dat warme gevoel wat alleen een écht goed boek kan geven! Tot nu toe had ik alleen haar fantasy boeken gelezen, daarom was het leuk om te zien hoe ze het in een ander genre zou doen. 

Nou, dat doet ze dus uitstekend, wat een boek! In mijn hoofd ben ik nog steeds samen met Trella in het buizenstelsel van 'Inside'. Het boek begint met een actiescène en zet de sfeer meteen goed neer.
Trella blijkt een sterke, slimme en jonge vrouw te zijn. Ze is een scrub, iemand die de onderste verdiepingen schoon houdt. (Scrub is vrij vertaald: schoonmaker, schrobber). Niet zomaar de verdiepingen, maar de buizen. Met een schoonmaak robot kruipt zij door de buizen van de 'Inside'. Je leert al snel dat de bovenverdiepingen voor de rijke lui zijn en de onder verdiepingen voor de scrubs. De scrubs zijn degene die alle vuile klusjes doen, de machines werkend houden, de was, de buizen schoonhouden, afval sorteren, afval verwerken, eten verbouwen, etc.
Trella is een loner, ze heeft weinig vrienden en heeft hier ook totaal geen behoefte aan. Samen met meer dan 18.000 anderen werkt zij op de beneden verdiepingen, slaapt zij, werkt zij, slaapt zij en zo oneindig door, elk moment van de dag bang over hun schouders kijken voor de Pop Cops, oftewel de politie.

En dan natuurlijk hetgeen waar het hele boek eigenlijk omdraait. 'Inside' moet ook een buitenkant hebben, maar niemand weet waar de uitgang is. Is er een uitgang? Waar? En wat is er dan buiten? Hoe zou aarde er uit zien? Wat is er gebeurd dat ze met zijn allen in zo'n bouwwerk zijn gaan zitten? Ik kreeg de hele tijd zombie-gedachten en een visie van een dor en dood aarde, of juist een oerwoud aarde, of-of-of. Het hele boek lang heb ik mij zitten afvragen wat er buiten zou zijn. Je krijgt nu en dan wat hints en gelukkig eindigt het met een antwoord.

Het is echt een enorm spannend boek, hier en daar wat voorspelbaar. Ik vond het vrij lang duren voordat je iets meer informatie krijgt over 'Inside', het leven als scrub en het leven op de bovenverdiepingen. De romantiek is gelukkig goed uitgewerkt, namelijk aanwezig maar niet erg belangrijk. Het boek draait gelukkig meer om actie, vriendschap en het grote mysterie.

Beoordeling:
1.       Cover   5/5 
Ik vond de cover echt super gaaf. Een meisje dat als het ware door een gat naar buiten probeert te komen. Helemaal het boek gevoel. Er zijn ook andere covers van dit boek beschikbaar, ook deze kloppen allemaal perfect met het boek.
2.      Verhaal    4/5
Een boeiend en spannend verhaal. Het begint met een knal en eindigt ook zo! Het is spannend, meeslepend en laat je niet los tot je weet wat er aan de hand is!
3.      Personages   4/5
Trella is een interessant karakter. Een buitenbeentje, maar wel erg sterk en dapper. Ook haar vrienden hebben allemaal een eigen stem en eigen karakter.
4.      Wereld  3/5
Ze wonen in een bouwsel genaamd 'Inside'. Je leert langzaamaan steeds meer over de wereld, maar de grote vraag is natuurlijk wat er aan de 'Outside' is.  Wel duurt het soms iets te lang voor je meer informatie krijgt over de wereld.
5.      Schrijfstijl   5/5
Maria V. Snyder heeft een heerlijke schrijfstijl. Ik hou van de kleine details die ze tussen neus en lippen door geeft, de sfeer die ze neer kan zetten en de leuke karakters die ze creëert.

Met deze beoordeling komt het boek uit op 4/5 punten! Aanradertje dus!

Koop hier!
Engels: Bol, Selexyz, Bookdepository, Amazon

Het boek is vandaag in het Nederlands verschenen bij Harlequin! (Bedankt voor tip, Helène). 

Voor de Engels lezers: Engels is op een middelmatig niveau.

Een heerlijk dystopie boek dus! Lees ook haar andere boeken, kijk op haar website: Maria V. Snyder voor meer titels! 

Ik zit weer helemaal in de dystopie sfeer, nog leuke boekentips?


11 opmerkingen:

 1. Dit was het eerste boek van Maria v Snyder wat ik heb gelezen en ik vond het erg goed :). Inderdaad het was soms wat voorspelbaar, maar ik was ook erg verbaasd op sommige momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa! Ik had 'Outside' wel al snel door (twijfelde tussen twee dingen maar wil niet spoileren ;)). Vind het echt knap hoe ze twee totaal verschillende genres zo boeiend kan schrijven! Had jij nou Touch of Power gelezen?

   Verwijderen
  2. Ja ik heb ToP gelezen en ik denk dat het een van de beste boeken van Maria v Snyder is. Ik ben echt benieuwd naar het volgende deel.

   Verwijderen
 2. Leuke recensie! Ik kijk er naar uit om dit boek te lezen.
  Het boek is trouwens vandaag verschenen in het Nederlands bij Harlequin!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt een super vet boek!
   Serieus? Oke, dat is echt eng toevallig! Bedankt voor de info

   Verwijderen
  2. Wel een mooie timing! En voor die dystopische tips: Vrees Me (Shatter Me) verschijnt over 12 dagen, erg goed boek!

   Verwijderen
  3. Jaa! Die heb ik in mn boekenkast staan, 1 keer in begonnen maar niet afgemaakt. Haha, slecht I know maar was even niet in de stemming. Maar nu je hem zo noemt moet ik misschien toch maar weer eens een poging wagen :) Wel gaaf dat ie in het Nederlands uitgegeven gaat worden. Maar Engels lezen blijf ik stiekem prettiger vinden :)

   Verwijderen
 3. Ik heb nog geen boeken van haar gelezen, maar dat ben ik zeker wel van plan. Boeken die ik de laatste heb verslonden:

  Divergent van Veronica Roth en het vervolg Insurgent (iets minder goed, maar nog steeds <3)
  Delirium van Lauren Oliver. Niet zo goed als verwacht, maar het las wel lekker weg en het onderwerp is fascinerend.
  Cinder van Marissa Meyer. Niet per se dystopisch, maar dat is gewoon een heerlijk boek. Beetje futuristisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Serieus Mel, zij is ZO goed! Haha die moet je idd lezen!

   Leuke tips! :) Ik moet Insurgent nog lezen, keek er zooo naar uit maar lees hem gewoon op een of andere manier niet. Wel waard dus?
   Delirium vond ik super leuk! Heb ook de short story gelezen en zit nu te wachten op Pandemonium (arme ex-student ;))
   Cinder heb ik nog niet gelezen! Even opgezocht op Goodreads en die klinkt erg leuk! :O Thanks voor de tip!

   Verwijderen

Reacties vinden wij erg leuk! We proberen er dan ook altijd op te reageren.