zaterdag 22 september 2012

Recensie: The Pledge - Kimberly Derting

The Pledge (The Pledge, #1)Titel: The Pledge
Auteur: Kimberly Derting
Genre: Dystopie, Fantasy, Young Adult
Format:  E-book, Bol.com
Publicatie datum: 15 november 2011
Talen: Engels, Duits, Spaans, Grieks, Turks

Samenvatting van Goodreads:

In the violent country of Ludania, the classes are strictly divided by the language they speak. The smallest transgression, like looking a member of a higher class in the eye while they are speaking their native tongue, results in immediate execution. Seventeen-year-old Charlaina has always been able to understand the languages of all classes, and she's spent her life trying to hide her secret. The only place she can really be free is the drug-fueled underground clubs where people go to shake off the oppressive rules of the world they live in. It's there that she meets a beautiful and mysterious boy named Max who speaks a language she's never heard before . . . and her secret is almost exposed.

Charlie is intensely attracted to Max, even though she can't be sure where his real loyalties lie. As the emergency drills give way to real crisis and the violence escalates, it becomes clear that Charlie is the key to something much bigger: her country's only chance for freedom from the terrible power of a deadly regime.The Pledge van Kimberly Derting heeft vele goede kanten, maar valt op een paar punten ook een beetje tegen. Het is een boek waar je snel doorheen leest, maar er had wat meer opbouw in mogen zitten.

Het idee van dit boek is erg origineel. De maatschappij bestaat uit verschillende klassen die allen hun eigen taal spreken. Als iemand uit een hogere klasse in zijn taal tegen iemand uit een lagere klasse spreekt, moet de persoon uit de lagere klasse zijn hoofd afwenden. Doet die persoon dit niet, dan kan deze vervolgd worden en bestraft worden met de dood. Voor Charlaina, de hoofdpersoon, is dit lastig, omdat zij alle talen kan verstaan. 

Charlaina bezoekt met haar beste vriendin Brooklyn vaak underground feestjes, waar het niet uitmaakt uit welke klasse je komt. Daar komt ze in aanraking met de mysterieuze Max, tot wie ze zich meteen aangetrokken voelt. Dat was ook een van de mindere punten van het boek. Max en Charlaina voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken, zonder dat daar een verklaring voor gegeven wordt. 

Dit heeft misschien ook te maken met het karakter van Charlaina. Je komt vrij weinig over haar persoonlijkheid en karakter te weten, waardoor het lastig wordt om je in te leven. Het boek blijft daardoor op de punten van karakterontwikkeling en romantiek vrij vlak.  

Op het moment dat het boek begint is er ook een tegenbeweging gaande die de koningin van haar troon wil stoten en het klassensysteem af wil schaffen. Daardoor zit het boek vol actie en volgen de gebeurtenissen zich vrij vlot na elkaar op. Het boek leest daardoor lekker weg en je blijft doorlezen om te kijken wat er verder gaat gebeuren. 

Ook wordt het boek vanuit verschillende perspectieven beschreven, waardoor je wat meer inzicht krijgt in de andere personages. Dit roept op zijn tijd ook vragen op, die uiteindelijk gelukkig ook beantwoordt worden. 

The Pledge is niet alleen maar dystopie, maar ook een beetje fantasy en heeft wat bovennatuurlijke kanten. De combinatie van die genres maken het boek interessant om te lezen. Daarbij wordt de wereld ook goed beschreven. Je krijgt een goed gevoel voor de omgeving en de klassenverschillen. 

Al met al heb ik toch een positief gevoel over dit boek. Als je een boek zoekt om lekker even tussendoor te lezen, zou ik The Pledge zeker aanraden. Er komt ook een vervolg op dit boek, misschien dat we daar wat meer over Charlaina's persoonlijkheid te weten krijgen.

Beoordeling:
1.       Cover   4/5
De cover is geweldig! De combinatie van de donkere achtergrond met de lichte tinten van de huid en het haar van het meisje, doen de cover erg opvallen. De cover is aantrekkelijk genoeg om het boek op te pakken en het te willen lezen.
2.      Verhaal    3/5
Het verhaal is spannend en de gebeurtenissen volgen zich vrij snel na elkaar op. Ook het dystopie element komt origineel over. Als er iets meer opbouw ingezeten had, hadden de personages misschien wat meer ruimte kunnen krijgen om zich te ontwikkelen.
3.      Personages   2/5
De personages blijven helaas vrij vlak en laten weinig ontwikkeling zien. Ik vind het jammer dat Charlaina niet wat meer van zichzelf laat zien. De romantiek was helaas wat ongeloofwaardig, omdat het nergens op gebaseerd leek te zijn. 
4.      Wereld   3/5
De wereld is goed beschreven. Je krijgt een goed gevoel voor de omgeving en de gebeurtenissen die zich daarin afspelen.
5.      Schrijfstijl   3/5
Kimberly Derting heeft een prettige schrijfstijl. Ze is goed in het beschrijven van een wereld en het inbrengen van verschillende perspectieven in het verhaal was een goede keus.

Deze score geeft het boek een gemiddelde van 3 punten!

Dit boek is onder andere hier te koop:
Photobucket

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties vinden wij erg leuk! We proberen er dan ook altijd op te reageren.