donderdag 6 september 2012

Recensie: Gone - Michael Grant

Titel: Gone serie
Auteur: Michael Grant
Genre: Dystopie, Science Fiction
Format: Hardcover, Het Spectrum
Publicatie datum: 2008
Talen: Engels, Nederlands, Zweeds, Frans, Bulgaars, Pools, Portugees, Noors, Turks, Spaans, etc.

Samenvatting van Goodreads:


Wat doe je als alle volwassenen spoorloos verdwenen zijn?

Het ene moment stond de leraar nog over de Burgeroorlog te praten. En het volgende moment was hij weg. Leraar aanwezig. Leraar weg. Geen poef. Geen lichtflits. Geen knal. Tijdens een doodgewone schooldag ziet de veertienjarige Sam tot zijn verbijstering zijn leraar pal voor zijn ogen verdwijnen. Zomaar ineens weg! 

Algauw blijkt dat iedereen die ouder is dan vijftien jaar op hetzelfde moment is verdwenen. Bovendien is er een ondoordringbare barrière rond de stad opgetrokken, waardoor er geen contact meer mogelijk is met de buitenwereld. 

Er breekt een enorme chaos uit. Net buiten de stad neemt Caine de leiding over zijn internaat en daarna ook over het stadje. Eerst weet hij enige orde te scheppen, maar gaandeweg voert hij met een aantal volgelingen een waar schrikbewind. Hoewel Sam helemaal geen leidende rol wíl, besluit hij ten slotte toch dat hij de kwaadaardige Caine moet tegenhouden. Maar intussen komt de dag dat hij zelf vijftien jaar wordt steeds dichterbij...


De Gone serie, een serie die je uit moét lezen. Het laat je niet los, je wilt hoe dan ook weten wat er aan de hand is.
Zomaar, vanuit het niets is iedereen boven de 14 jaar verdwenen. Waar zijn ze heen? En wat is die ondoordringbare barrière rond de stad? Wie kun je vertrouwen in een wereld vol wanhopige en hongerige kinderen? Gone is GEEN serie voor kinderen, jongvolwassenen en volwassenen zullen er verslaafd aan raken.

Gone volgt een groep kinderen in de FAKZ (Fall-Out Alley Kinder-Zone). De hoofdpersoon van de serie is duidelijk Sam, maar er zijn meerdere point of views. Eerlijk gezegd vind ik dit in boeken zwaar irritant. Meestal heb je een jongen en meisje point of view en lees je gebeurtenissen dubbel. Of je hoort alleen maar kwijl gedachten over de ander of ze gebruiken stereotype karakters (mijn mening). Onaardig gezegd, niet alle auteurs zijn goed in meerdere point of views schrijven. Gone is anders, de verschillende point of views voegen echt iets toe, iedereen heeft een eigen stem, gedachten en eigen verhaallijn. Heerlijk! Michael Grant is de koning van meerdere point of views.

Hoe blijft deze serie interessant? Heel simpel, door verschrikkelijk... goor te zijn, nieuwe enge dingen erin te gooien, veel kinderen te vermoorden en door van het ene probleem naar het andere te springen. Maar het is ook leuk, vertederend, zielig, grappig, woestmakend en soms wil je gewoon niet meer verder lezen. Maar je moét, want Michael Grant heeft een enorm mysterie gecreëerd! Je voelt de spanning die elk boek opgevoerd wordt. Je gaat twijfelen aan de ideeën van je helden, je gaat aan jezelf twijfelen, je gaat aan het hele FAKZ twijfelen.

Maar na vier boeken heb ik wel wat antwoorden (denk ik) en ik sloot elk boek met een tevreden zucht. Michael Grant creëert inderdaad in elk boek nieuwe problemen, maar je merkt ook dat er een rode draad doorheen loopt. Over elk probleem is goed nagedacht en elk probleem lijkt ook verbonden te zijn met dat rode draad. En alles is zo hard en echt! De reacties van mensen, de dingen die de kinderen doen om te overleven. Gone is geen onschuldig "en ze leefden nog lang en gelukkig" serie. Vrees voor elk leven, maar verwelkom ook de nieuwe stemmen die in elk boek opduiken.

De Gone serie bestaat uit 6 boeken waarvan er al 4 uit zijn. 'Angst', het 5e deel is in het Engels al uit en ligt in het Nederlands op 13 september 2012 in de schappen. Het laatste deel 'Licht' komt in het Engels uit op 2 april 2013. Ik ga er vanuit dat ongeveer een halfjaar later het boek in het Nederlands te koop is.

Beoordeling:
1.       Cover   5/5 
Ik vind de Nederlandse cover erg gaaf. Er komen elementen in terug en belangrijke dingen uit het boek worden op een subtiele manier afgebeeld op de voorkant. Vaak is dit een locatie.
2.      Verhaal    5/5
Ik ben niet snel verslaafd aan een serie, maar Michael Grant heeft een mysterie gecreëerd en ik moét de oplossing weten. Het verhaal is geweldig en zo ontzettend nagel bijtend spannend. Het laat je gewoon niet los! Daarnaast zitten er zulke mooie verhaallijnen in, ik hou van deze serie!
3.      Personages   4/5
De verschillende unieke personages in Gone zijn goed beschreven. Michael Grant zorgt ervoor dat je van ze gaat houden, dat je ze haat en dat je wilt weten hoe het met ze afloopt. De ene karakter is natuurlijk leuker dan de ander, maar de verhaallijnen kruisen elkaar altijd waardoor je weet dat je altijd iets belangrijks leest! 
4.      Wereld  4/5
De wereld is het gene waar het allemaal om draait. Ik ga niks verklappen en ga er ook niks over zeggen. Oke, ik moet wel even kwijt dat de wereld super vet is en Michael Grant de rillingen over je lijf kan laten lopen met die rare wereld van hem.
5.      Schrijfstijl   5/5
Michael Grant heeft een aparte en herkenbare manier van schrijven. Hij heeft een speciale 'touch'. Zijn boeken hebben een bepaalde sfeer. Plus hij is point of view koning, geweldige schrijver dus!

Met deze beoordeling komt het boek uit op 5/5 punten!

Koop hier!
Bol, Selexyz, Bookdepository, Amazon

Ik ben dus duidelijk fan! Heb jij al een Gone boek gelezen? En welke boeken met meerdere point of views kun jij aanraden?


8 opmerkingen:

 1. Leuke recensie! Ik heb de eerste twee boeken in het Engels gelezen en het derde deel ligt op mn TBR stapel. Het is af en toe echt super eng! Dat stuk met die kat door dat boek? En die wormen? AAAH!

  Er zijn tegenwoordig steeds meer boeken met meerdere POV's. Ik vind het vaak wel goed gebruikt! Het moet een toevoeging zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he? Dacht eerst dat het een kinderboek was, maar het is echt best wel heftig soms! Ik vond die wormen smerig.. Bereid je maar vast voor op nog meer van zulke dingen! In het derde deel komen er ook een paar leuke nieuwe karakters bij :D Maakt het nog leuker!

   Ja he? Zijn er idd steeds meer. Ik heb denk ik een beetje moeite met het jongen/meisje pov. Maar ze worden wel steeds beter :)

   Ik ben nu aan het wachten op deel 5, vond je trouwens het einde van deel 2 ook zo zielig? :(

   Verwijderen
 2. Ik heb deel 1 gekocht en kan na je recensie echt niet wachten om hem te lezen!
  www.ihartjebooks.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je het geweldig zult vinden! Het is echt een heerlijke serie :)
   We houden je blog in de gaten! Super leuk :)

   Verwijderen
 3. Leuke recensie! Ik begon in het eerste deel en drie weken later had ik ze alle zes uitgelezen. Wat een nutteloosgevoel heb je dan als je eindelijk het misterie heb op gelost, maar het was wel een geweldige serie om te lezen.. Ik heb weken lang nog gefantaseerd over wat er zou gebeuren als bij ons alle volwassenen zouden verdwijnen :)
  Ik kan zeker aanraden om deze serie helemaal te lezen, maar dan moet je wel de boeken in de goede volgorde lezen want anders is het minder leuk en mbegrijp je er ook minder van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het 5e deel gone en het 6e deel licht, kan ik die lezen zonder dat ik de delen hiervoor heb gelezen?

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties vinden wij erg leuk! We proberen er dan ook altijd op te reageren.