donderdag 14 februari 2013

Recensie: Soul Beach - Kate Harrison

Soul BeachTitel: Soul Beach
Auteur: Kate Harrison
Genre: Young Adult, Bovennatuurlijk
Format: Paperback
Publicatie datum: Juni 2012
Talen: Engels, Nederlands

Samenvatting van The House of Books:

Als Alice Forster een mail ontvangt van haar overleden zus, denkt ze dat het een zieke grap van iemand is. Maar het bericht bevat details die alleen haar zus kent. Daarna krijgt Alice een uitnodiging tot de virtuele wereld van Soul Beach, een idyllisch online paradijs van zon, zee en strand. Daar is het mogelijk met haar zus te praten – en ze ontdekt een nieuwe wereld van vriendschap, geheimen en zelfs liefde. Maar waarom zijn er op Soul Beach alleen maar jonge, mooie en dode mensen? En wat is het toch dat Alice voor altijd op dit strand zou willen zijn?


Soul Beach gaat over een virtuele wereld, waar de doden terecht komen als er bepaalde zaken rond hun dood nog niet opgelost zijn. De mensen op Soul Beach zijn jong, mooi en dood en het is een mysterie waarom ze vast zitten in deze virtuele wereld.

Op de dag van de begrafenis van haar zus Meggie, ontvangt Alice een e-mail van haar. Nadat ze eerst denkt dat het een zieke grap is, mailt ze uiteindelijk toch terug en krijgt ze een uitnodiging om Soul Beach te bezoeken. Hier kan ze praten met haar zus en diens nieuwe vrienden. Alice wil weten wie haar zus vermoord heeft, maar dit is nog niet zo makkelijk als ze denkt.

Het idee achter Soul Beach, een virtuele wereld waar de doden bijeenkomen, sprak me erg aan. Wat zou het fijn zijn als er een digitale plek is waar je je overleden dierbaren weer zou kunnen spreken. Kate Harrison heeft geprobeerd om ons naar het virtuele strand te verplaatsen en die ervaring zo echt mogelijk te maken. Hier is ze helaas maar gedeeltelijk in geslaagd. De ervaring van Soul Beach voelde voor Alice af en toe levensecht aan, door het geluid van de zee of de warmte van de zon. Ik kon me niet goed in deze situaties inleven, omdat ze in mijn hoofd achter de computer zat. Hierdoor kwamen bepaalde gebeurtenissen erg verwarrend op mij over.

Ook vond ik het verwarrend dat het begin van het boek gericht is op het feit dat Alice de moordenaar van haar zus probeert te vinden en deze focus op de helft van het boek verandert. Op de helft van het boek wordt de moordenaar van haar zus even opzij gezet, om over te gaan op een andere verhaallijn. Als Kate eerder begonnen was met deze verhaallijn, dan had het veel beter in het verhaal gepast.

Kate heeft ervoor gekozen om af en toe een kort stukje te schrijven vanuit het perspectief van de moordenaar van de zus van Alice. Deze stukjes wekten mijn nieuwsgierigheid, waardoor ik zelf ging nadenken over wie de moordenaar zou kunnen zijn. Er zijn meerdere personen die nu de dader zouden kunnen zijn en ik hoop dat er in het tweede boek dieper op ingegaan wordt.

De personages zijn interessant om over te lezen, waardoor ik als lezer meer te weten over ze wilde komen. Sommige personages bleven wat oppervlakkig, maar ik hoop in het volgende boek meer te weten over ze te komen. Ik kon me goed inleven in Alice en haar beslissingen en ik wil graag meer weten over de vrienden van Meggie.

Ondanks een aantal negatieve punten, heb ik een positief gevoel overgehouden aan het lezen van Soul Beach. Het boek las lekker weg en ik wil graag weten wie de moordenaar is. Ik hoop dat er in het volgende boek wat dieper ingegaan wordt op de fysieke ervaringen in de virtuele wereld, zodat het gemakkelijker wordt om me in te leven in de wereld.

Beoordeling:
1.       Cover   4/5
 De cover past goed bij de inhoud van het boek. Zon, zee strand en jonge mensen en een vleugje mysterie. De cover is opvallend en kleurrijk, waardoor hij goed opvalt. 
2.      Verhaal    3/5
Het idee achter het boek is erg goed en zal veel mensen aanspreken. Een virtuele wereld, waar jonge mensen heen gaan als ze dood zijn. Ook wordt de dood realistisch behandeld, wat het verhaal geloofwaardig maakt. Ik vond het jammer dat op de helft van het boek er een hele nieuwe verhaallijn werd ingezet en ik kon me af en toe niet helemaal voorstellen hoe Alice van achter haar computer, fysieke ervaringen had in de virtuele wereld.
3.      Personages   3/5
De personages zijn goed beschreven en komen geloofwaardig over. De emoties van Alice en haar ouders rond de dood van Meggie zijn begrijpelijk en ook haar acties zijn logisch. Sommige personages bleven wat vlak. Ik hoop dat hier in het volgende boek wat dieper op ingegaan wordt, omdat de personages wel interessant zijn.
4.      Wereld   3/5
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de virtuele wereld van Soul Beach, waar alles prachtig lijkt, maar niet alles is wat het lijkt. De wereld wordt goed beschreven, waardoor je soms vergeet dat het een virtuele wereld is. Dit kan af en toe wat verwarrend overkomen, omdat Alice in de echte wereld achter een computerscherm zit.
5.      Schrijfstijl   3/5
De Nederlandse vertaling maakt af en toe gebruik van een aantal moeilijke woorden die ik niet verwachtte in een boek voor een doelgroep van rond de 16 jaar. Het boek heeft verder een fijne schrijfstijl en leest door de korte hoofdstukken snel weg.


Ik geef Soul Beach een beoordeling van 3 punten! 

Bekijk hier de trailer van Soul BeachDit boek is onder andere hier te koop:
Nederlands: Cosmox, Selexyz, Bol.com 
Photobucket

9 opmerkingen:

 1. Het lijkt me een erg leuk boek. Hij ligt nog ergens halverwege mijn TBR stapel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. With your own personal infrawave accelerate burning countertop furnace, one might take on
  the baking the preferred entrees and then cakes, in two how long.
  The entire russian language premium continues popular particularly important in from now on for their great feature
  it's a reassurance to every one house cleaning. Very easy, Flavorsome and Beneficial After-School Wholesome to be: Regarding Lasagna, Garlic bread Salute and! Certainly suitably covered on top of that has the the temperature adequately; a specific product Kudos concerning after attractive days or weeks.

  Feel free to visit my web blog ... large toaster ovens for sale

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoeveel bladzijdes telt dit boek? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb de eerste 2 delen gelezen en kan niet wachten op de derde ! ps het boek telt 318 bladzijdes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. in wat voor streek speelt het verhaal af ??

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat zijn de kenmerken van de personages ?

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties vinden wij erg leuk! We proberen er dan ook altijd op te reageren.