zondag 3 februari 2013

Recensie: Chronicles of Elantra - Michelle Sagara

Titel: Chronicles of Elantra
Auteur: Michelle Sagara
Genre: Volwassen, Fantasy, Bovennatuurlijk
Format: Paperback
Publicatie datum: 6 november 2012
Talen: Engels


Samenvatting van Goodreads:

Seven years ago Kaylin fled the crime-riddled streets of Nightshade, knowing that something was after her. Children were being murdered -- and all had the same odd markings that mysteriously appeared on her own skin...

Since then, she's learned to read, she's learned to fight and she's become one of the vaunted Hawks who patrol and police the City of Elantra. Alongside the winged Aerians and immortal Barrani, she's made a place for herself, far from the mean streets of her birth.

But children are once again dying, and a dark and familiar pattern is emerging, Kaylin is ordered back into Nightshade with a partner she knows she can't trust, a Dragon lord for a companion and a device to contain her powers -- powers that no other human has. Her task is simple -- find the killer, stop the murders... and survive the attentions of those who claim to be her allies!Stap samen met Kaylin Neya de wereld van Elantra binnen. Een wereld met verschillende talen, klassen en wezens die je nog nooit hebt ontmoet. In het begin was ik wat in de war door al die onbekende aspecten, maar zodra je het snapt laat het je niet meer los!

Elantra is een grote stad, beheerst door een keizer (een draak). De drie Heren van de Wet hebben allemaal een andere taak, maar werken samen om de wet in Elantra te handhaven. Elantra bestaat uit een goed deel, de stad. Hier werken mensen hard en zie je vaak dat de verschillende wezens in dezelfde buurten wonen. Maar je hebt ook de fiefs (ik zie dat als de ghetto). Deze word door een smalle rivier gescheiden van de stad. Je kunt de brug oversteken, maar niemand gaat de fief in.. maar ook niemand gaat eruit. Deze fiefs zijn in zes delen opgedeeld en worden allemaal beheerst door een andere Heer. De keizer heeft tot nu toe de fiefs met rust gelaten, waarschijnlijk door de magische krachten die dit deel van het land heeft. Ook heeft hij in principe nog geen last van de fiefs en hun Heren.
Het lastige is dat er ook een taalaspect komt kijken. Alle wezens hebben hun eigen moedertaal. Daarnaast is de taal die je kiest te spreken ook nog eens afhankelijk van de situatie en welke klasse je voor je hebt staan. Wel is het zo dat iedereen alle talen spreekt, de ene beter dan de andere. En dat betekend ook dat je in veel verschillende talen kunt schelden!

In het eerste deel ontmoeten we Kaylin. Een jonge vrouw, afkomstig uit de fiefs. Zij heeft een mysterieuze geschiedenis waar ze weinig over los laat. Wel is het zo dat zij uiteindelijk de brug over is gestoken en het gelukt is om zich te settelen in de stad. Kaylin is een Ground Hawk. Ze werkt voor 1 van de drie Heren van de Wet. Wanneer er kinderen vermist worden en dood teruggevonden worden, beseft Kaylin dat ze een afschuwelijke nachtmerrie opnieuw beleefd. Dit is een van de redenen dat zij zoveel jaar geleden de fief Nightshade ontvlucht is. Ze kreeg de tatoeages op haar huid en besefte dat zij het volgende slachtoffer zou worden. Kaylin heeft het toen overleefd, de tatoeages heeft ze nog steeds. Maar nu lijkt het weer opnieuw te beginnen en Kaylin weet hoeveel erop het spel staat!

In elk deel van deze serie zoom je in op een bepaald ras en soms zelfs rassen. Hoewel je de basis van de meeste wezens weet, door de (vaak geringe) kennis van Kaylin, kun je het verhaal goed volgen. Wanneer je meer te weten komt over een bepaald ras, snap je ook beter waarom ze zijn zoals ze zijn en reageren zoals ze reageren. Elk verhaal heeft een zaak waar Kaylin onderzoek naar doet, samen met haar partner. Het is ook leuk dat karakters terug blijven komen en hun rol vaak groeit in Kaylin's leven. Ik zou Kaylin beschrijven als een jonge vrouw, eerst doen en dan denken. Ze geeft teveel om anderen en soms te weinig om zichzelf. Ook vind ik het prettig dat Kaylin zo menselijk is, ze heeft namelijk veel skeletten in de kast en heeft vaak de neiging om dingen te verdrukken. Hier hoort ook bij dat ze haar tatoeages vaak verbergt en over sommige zaken gewoon maar lekker niet nadenkt. Michelle Sagara heeft een mooi karakter gecreëerd met de complexe Kaylin. Ze is voorspelbaar, doordat je haar zo goed kent en dit is heel knap gedaan. Ook vind ik het fijn dat je een heel duidelijk rode draad hebt en dat die in elk deel mooi verweven wordt in nieuwe en spannende zaken.

Hetgeen wat ik mis in de boeken is romantiek, wanneer je hier erg van houdt kun je deze boeken beter maar niet kopen. Er zijn wel een paar potentiële mannen, maar Kaylin is hier zelf helemaal niet mee bezig... ze heeft mensen om te redden!

 Beoordeling:
1. Cover 3/5 
Ik vind de meeste covers niet heel erg mooi. De laatste drie boeken zijn wel een stuk mooier dan zijn voorgangers. Maar op basis van de cover van het eerste boek, zou ik de serie niet gaan lezen.
2. Verhaal 4/5
Het verhaal is geweldig! Het wordt steeds complexer hoe verder je komt. Maar het is niet zo dat je er niks meer van snapt! Juist niet, dingen worden steeds duidelijker hoe verder je komt.
3. Personages 4/5
Ik vind de personages enorm knap uitgewerkt! Echt diepgang. Iedereen heeft zijn goede en slechte kanten. Natuurlijk vind ik de één leuker dan de ander... maar dat hoort erbij!

4. Wereld 5/5
Het duurt lang voordat je de wereld helemaal door hebt. Maar wanneer je dat hebt, begrijp je waarom Michelle Sagara ervoor gekozen heeft om alle informatie over boeken te verspreiden. Wanneer je dan het grote plaatje hebt, wil je alleen nog maar meer!
5. Schrijfstijl 5/5
Michelle heeft een herkenbare schrijfstijl. Je hoort Kaylin er echt in terug. Ik heb nog geen andere series van haar gelezen, maar ben dan in de toekomst zeker van plan!


Er zijn tot nu toe 8 boeken uit! Deel 9 is nog niet uit maar is al wel bekend gemaakt! Ik ben benieuwd wat ik van die cover ga vinden, dat vind ik wel echt een zwak punt van deze serie!

Dat geeft dit boek een beoordeling van 4/5 punten!


Koop hier!
Engels: Bol , Selexyz , Bookdepository, Amazon

Zou jij deze serie willen lezen?


 

4 opmerkingen:

 1. Ik heb nog nooit van deze serie gehoord vreemd genoeg. En inderdaad die covers zijn niet echt mooi, verhaal klinkt wel redelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog nooit van de serie of auteur gehoord, maar het klinkt echt als iets wat ik leuk zou vinden. Vooral door die talen en vele wezens. Alweer een boek dat op mijn to-read lijstje vliegt :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt super! Je moet het in ieder geval een keertje proberen ;)

   Verwijderen

Reacties vinden wij erg leuk! We proberen er dan ook altijd op te reageren.