donderdag 30 augustus 2012

Recensie: Numbers - Rachel Ward


Mijn eerste recensie! Ik hou niet van spoilers en zal deze dus ook niet geven. Enjoy!

Titel: Numbers (Deadline in het Nederlands)
Auteur: Rachel Ward
Genre: Young Adult, Paranormaal/bovennatuurlijk
Format: E-book,  Amazon
Publicatie datum: 8 november 2008
Talen: Engels, Nederlands, Duits, Russisch, Deens, Pools, Spaans, Italiaans en vast nog meer.


Goodreads

Twee uur nadat ik Numbers had gelezen wist ik nog steeds niet wat ik er nou eigenlijk van vond. Leuk of stom? Ik kan na een leuk boek heel blij zijn, stiekem een klein dansje doen en op Goodreads kwijlen over hoe leuk/knap/sexy/grappig het boek (en de mannelijke hoofdpersoon ;) ) was.
Maar je hebt natuurlijk ook boeken die je halverwege weglegt.  Of uitleest en uitdrukkingsloos terug op de plank zet. Nadat je dat gedaan hebt, bedenk je dat je het boek misschien aan iemand kan sturen die het meer waardeert. Ik geef boeken die ik niet leuk vond het liefst weg, smaken verschillen nou eenmaal!
Numbers mag op mijn e-reader blijven staan, maar dat dansje was er niet. In plaats daarvan loop ik nu al twee uur twijfelachtig rond, mijn eerste review en dan heb ik geen duidelijke mening over een boek! Hier toch een poging...

Jem heeft een gave, wanneer ze mensen in de ogen kijkt ziet zij cijfers. Deze cijfers vormen de sterfdatum van dit persoon… ze heeft deze datum nog nooit kunnen veranderen.
Rachel Ward is een goede auteur, mooie beschrijvingen en het is een écht verhaal. Het is hard, vies en koel. Jem is opgegroeid zonder een vader of moeder in een achterbuurt van Londen en de schrijfster is hier erg duidelijk in. Je bent, als je het leest, ook in de koude gure achterbuurten van Londen. Je ruikt bijna de luchtjes die ze beschrijft, je ziet de graffiti en het vieze water, de ‘gang’ achtige jeugd, de zwervers en de mensen die proberen zo snel mogelijk thuis te zijn. Ik was daar samen met Jem. Ik werd ook een beetje depressief zoals Jem. En ik baalde van Jem, omdat ze zo ongelofelijk negatief kon zijn.
Jem is een erg gesloten meisje, door haar gave kan ze zich niet open stellen en wil ze zich niet hechten aan mensen. Ze zit klem in haar verleden en kan niet kijken naar de toekomst. Ik begrijp haar negatieve houding wel, iemand zijn sterfdatum weten kan niet prettig zijn, maar dit betekend niet dat je niet kan proberen te leven.
Na een indrukwekkend en bedrukkend begin, rennen Jem en Spider weg uit Londen, waar ze gezocht worden door de politie in verband met een bomaanslag. Ze jatten auto’s, slapen buiten en beleven leuke, vervelende, enge en zielige dingen op deze tocht. Hier begon voor mij het leuke en positieve gedeelte van het boek. Niet meer stilzitten en zielig zijn, maar actie! De twee leren zichzelf en elkaar beter kennen. Jem en Spider zijn uit de dagelijkse sleur en de negatieve invloeden en kunnen met zichzelf, elkaar en de toekomst bezig zijn.

Waar ik minder goed tegen kon, was de algemene sfeer van het boek. Het is zo realistisch en daardoor ook vrij deprimerend. Dit is geen feel good boek. Dit is een rauw en soms zwaar verhaal, waar je echt goed voor moet gaan zitten. Ook worden er heel realistische en logische dingen benoemd die ik dan weer smerig vond, lichaamsgeur… koeienvlaaien… vogelpoep enzo. Bah! Realistisch, het maakt Numbers écht maar zat soms wel met opgetrokken neus. Daarnaast kon ik me niet altijd vinden in beslissingen die Jem maakte.
Daar tegen over staat dat Rachel Ward zulke sterke karakters en verhaallijn heeft gecreëerd. Ook is het einde verschrikkelijk mooi en indrukwekkend.

Dus waar komt mijn twijfel-gevoel vandaan? Who knows. Ik had door dat alles goed in elkaar zat maar kon me niet altijd even goed aan Jem hechten, dit dus door haar beslissingen, de negativiteit en de smerigheidjes hier en daar. Nooit geweten dat ik zo spastisch over smerigheidjes kon doen en ik vond het ook echt irritant van mezelf. Maar ja, als je eenmaal spastisch leest dan komt het  niet meer goed.
Ik vind dus wel dat mensen dit boek moeten lezen. Rachel Ward verteld op een realistische manier een Young Adult verhaal en onderscheidt zich hierdoor van andere paranormale/bovennatuurlijke schrijvers. Je bent na zo’n boek niet snel meer tevreden met een slap verhaaltje.

Beoordeling:
1.       Cover   3/5
Ik begreep niet zo goed waarom het oog rood gemaakt was en dat begrijp ik nog steeds niet. Wel passen de cijfers bij de gave van Jem.
2.      Verhaal    5/5
Een ongelofelijk sterk en krachtig verhaal. Ik kon mij er gedeeltelijk niet in vinden (wat naar  mijn mening mijn fout is) maar kan niet ontkennen dat het elke punt waard is.
3.      Personages   4/5
Erg sterke en constante personages die ook nog een een groei doormaken, zonder meteen hele andere mensen te worden.
4.      Wereld   4/5
De wereld word enorm goed beschreven, in mijn hoofd zag ik alles voor me.
5.      Schrijfstijl   4/5
Rachel Ward heeft een eigen stijl, misschien was ik niet in de juiste bui, ben ik spastisch over viezigheid of gewoon een beetje gek.. maar ik kan niet ontkennen dat ze een hele eigen stem heeft. Ze schrijft spannend en boeiend.

Wat dit boek een beoordeling van 4 punten geeft!

Koop hier!
Nederlands: Bol - Bruna

Heb je dit boek gelezen en wat vond jij ervan? Ik ben na mijn twijfelachtigheid erg benieuwd naar de mening van anderen!5 opmerkingen:

Reacties vinden wij erg leuk! We proberen er dan ook altijd op te reageren.