zondag 2 december 2012

Recensie: Stad van Vuur #2 - Cassandra Clare

Titel: Stad van Vuur (Kronieken van de Onderwereld #2)
Auteur: Cassandra Clare
Genre: Young Adult, Bovennatuurlijk, Fantasy, Paranormaal
Format: paperback, bookdepository
Publicatie datum: maart 2008
Talen: Engels, Nederlands, Spaans, Frans etc.

Samenvatting van Goodreads:

Clary Fray zou willen dat haar leven weer zoals vroeger was. Maar wat is normaal wanneer je een Schaduwjager bent en je plotseling wezens zoals weerwolven, elfjes en vampieren kunt zien? Clary zou dolgraag meer tijd doorbrengen met haar beste vriend, Simon, maar de Schaduwjagers willen haar niet laten gaan. Vooral de knappe, maar vervelende Jace niet. Clary’s enige kans om haar verdwenen moeder te vinden is om de ontspoorde en kwaadaardige Schaduwjager Valentine te pakken te krijgen…


En we zijn weer terug in New York! In het tweede deel van de Kronieken van de Onderwereld, laat Cassandra Clare zien dat een vervolg heel erg goed kan zijn! Boeiende gesprekken tussen karakters, sterke verhaallijnen en ze wisselt knap met de verschillende point of views. Ik vond de flow in dit boek heel prettig, ze springt steeds precies op een goed moment over naar een andere verhaallijn. Ik heb daar bewondering voor!

In dit aansprekende tweede deel, proberen Clary en Simon hun vriendschap naar het volgende niveau te brengen.. maar dat is niet makkelijk wanneer je nieuwe vrienden Schaduwjagers zijn. En al helemaal niet omdat Clary eigenlijk nog steeds smoorverliefd is op Jace, maar aan het einde van het eerste deel blijkt dat deze gevoelens er niet mogen zijn! 
De inquisiteur is naar New York gekomen doordat Clary, Simon, Isabelle, Jace en Alec in deel 1 niet alles even handig hebben aangepakt. Gevechten, onthullingen en doden. Maar de inquisiteur lijkt helemaal niet te willen luisteren naar hun kant van het verhaal, ze lijkt alle schuld bij Jace te leggen. En Jace zijn pleegouders lijken hem niet te steunen nu de inquisiteur in de stad is. Het is aan Clary en haar vrienden om Jace te helpen en om de wereld veilig te houden van Valentine.

Omdat in deel 1 de relatie van Clary en Jace heel ruw onderbroken is (en dat terwijl er eigenlijk niet eens wat gebeurt was), blijven we nu achter met veel spanningen, koppigheid en verdriet. Simon liet voor mij in dit deel zien dat hij niet alleen een sidekick is, maar zijn eigen verhaallijn verdiend! Hij is dapper, boeiend en grappig. Gewoon zo lekker Simon. 
Isabelle en Alec komen er voor mij in dit deel ook beter uit de verf. Ze krijgen steeds meer persoonlijkheid en hun eigen verhaal. In dit boek draait het niet alleen meer om Clary, maar werpen we ook een blik in het leven van de andere personages. 
Wat ik minder vond aan dit deel was dat de liefdesrelatie van Alec bijna geen aandacht kreeg. En dit terwijl zij juist twee heel boeiende karakters zijn! Wel zijn we eindelijk meer te weten gekomen over het leven als Schaduwjagers en de wezens die er in deze wereld zijn. Daarnaast vond ik het soms vervelend dat de relatie tussen Jace en Clary zo raar geworden is, natuurlijk weet ik dat dit gaat veranderen... maar het is soms frustrerend omdat er niks met de spanning mag worden gedaan.

Met Cassandra Clare's kracht om op een snel tempo spanning op te bouwen, leuke gesprekken te schrijven en mythologie en sprookjes tot leven te laten komen, kun je dit boek niet meer voorbij lopen in de winkel. Pak het op en koop het! Het zijn maar zes delen. Het is elke minuut waard.

Beoordeling:
1.       Cover   3/5 
Eerlijk is eerlijk, ik vind deze cover een stuk minder boeiend dan zijn voorganger. We krijgen een iets duidelijker beeld van Clary maar het mist van mij de kracht en intensiteit van het eerste boek.
2.      Verhaal    4/5
Het verhaal verzwakt niet! Cassandra Clare krijgt het voor elkaar om voort te borduren op het eerste deel en om nieuwe elementen toe te voegen. De inquisiteur geeft het verhaal een nieuwe dimensie, want dan zijn dus echt niet alle Schaduwjagers te vertrouwen! Ook de meerdere verhaallijnen maken het verhaal breder, je krijgt meer informatie en zo komen de plots er naar mijn idee beter uit! Ook betekend dit voor mij dat Clary niet alles meer doet, maar soms ook gewoon eens slaapt. Het is wat menselijker om taken te verdelen. En het is leuker om te zien hoe iedereen zijn taak volbrengt in plaats van het telefoongesprek te lezen waarin ze beschrijven hoe het ging.
3.      Personages   4/5
De personages zijn in dit boek nog leuker geworden. Ik vond het super leuk om hun gedachten en gevoelens te horen en hen beter te leren kennen.
4.      Wereld  4/5
We blijven in New York, maar we maken stukje bij beetje kennis met de wereld van de Schaduwjagers. Ik ben niet snel tevreden en krijg het liefst uitgebreide beschrijvingen en geschiedenislessen... ik begrijp ook dat het in minder regels kan en ik heb geaccepteerd dat ik in deze serie altijd de verkorte versies zal krijgen.
Wat ik boeiend vind aan de wereld is dat Cassandra Clare vooral de verschillende rassen goed heeft uitgedacht en de geschiedenis van de Schaduwjagers (hoewel wij hier vrij weinig van lezen, is te merken dat de schrijfster hier wel over na heeft gedacht).
5.      Schrijfstijl   4/5
Cassandra Clare schrijft vlot en jong. Ze lijkt ook goed over weg te kunnen met verschillende point of views, ze lijkt uitstekend te weten wie, wanneer en waar en het sluit allemaal mooi aan.

Dat geeft dit boek een beoordeling van 4/5 punten!

Koop hier!
Nederlands: Selexyz, Bol, Bruna
Engels: Selexyz, Bol , Bookdepository, Amazon

Ik ga hierna waarschijnlijk ook The Infernal Devices lezen, ik ben er achter gekomen dat deze serie aansluit aan De Kronieken van de Onderwereld. De serie speelt zich ervoor af maar het schijnt beter te zijn de serie DKvdO zover mogelijk te lezen voordat je de geschiedenis induikt met The Infernal Devices. Ik ben heel erg benieuwd, veel mensen lijken deze serie leuker te vinden, dit kan iets te maken hebben met de mannelijke hoofdpersoon Will. 

 

5 opmerkingen:

 1. Ik heb City of Bones net uit en ik MOET deze nu ook lezen want het einde was verschrikkelijk :( Ben wel blij als Alec en Isabelle wat meer persoonlijkheid krijgen, want ik vond ze niet zo bijzonder in CoB. Ik snap eindelijk waarom iedereen deze serie zo geweldig vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha! Fijn om te horen. Ik vond het einde ook echt afschuwelijk van deel 1.. dat deed een klein beetje pijn hahaha. Maar vooral Isabelle word steeds leuker, Alec vond ik eigenlijk al leuk ;)

   Verwijderen
 2. Je doet het erg leuk! Ik plaats nooit reacties, maar ik vond dit wel de moeite waard om het je te laten weten

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties vinden wij erg leuk! We proberen er dan ook altijd op te reageren.