donderdag 8 november 2012

Recensie: Inwijding - Veronica Roth


InwijdingTitel: Inwijding (Divergent)
Auteur: Veronica Roth
Genre: Young Adult, Dystopie
Format: Paperback, gekocht via Bol.com

Publicatie datum: 21 maart 2012 in het Nederlands
Talen: Engels, Nederlands, Duits, Frans etc.

Samenvatting van
Unieboek/Het Spectrum:
Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. 

Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Divergent (Divergent #1)
De Divergent serie is op dit moment mijn favoriete dystopie serie (Ja, ik vond het zelfs nog beter dan The Hunger Games). Ik heb dit boek in het engels gelezen, maar omdat het in het Nederlands vertaald is zal ik proberen om de Nederlandse termen aan te houden.

In het toekomstige Chicago is de wereld opgedeeld in vijf zuilen die moeten voorkomen dat er ooit nog wanorde uitbreekt. De vijf zuilen zijn: Zelfverloochening, Vriendschap, Eruditie, Onverschrokkenheid en Oprechtheid. 

De zestienjarige Tris is opgegroeid in Zelfverloochening, maar vindt het lastig om zichzelf altijd maar weg te moeten cijferen. Omdat ze zestien geworden is, moet ze kiezen in welke zuil ze de rest van haar leven wil doorbrengen. Tris kiest voor Onverschrokkenheid en moet al haar vrienden en familie achter laten. In haar nieuwe zuil gaat ze door een heftige ontgroening heen, met zware fysieke en mentale uitdagingen en komt ze erachter dat er duistere plannen gemaakt worden die haar wereld zullen veranderen. Ook draagt Tris een groot geheim met zich mee en als iemand achter dat geheim komt, kan dat haar het leven kosten.

Tris is een dapper en slim meisje. Aan het begin van het boek twijfelt ze heel erg of ze thuis hoort in de zuil waar ze is opgegroeid. Nadat ze Zelfverloochening achter zich laat, leert ze veel over zichzelf en groeit ze enorm als personage. Ze maakt vrienden en vijanden en wat er ook gebeurt, ze geeft niet op. Ook wordt ze voor het eerst verliefd en merkt ze dat ze niet alleen voor alle moeilijke opdrachten staat. 

Het eerste deel van het boek geeft in het kort informatie over de wereld en hoe die er op dat moment uit ziet. Het zuilensysteem om oorlog te voorkomen is niet het allerbeste systeem om de wereld op te laten draaien, want je weet dat het mis zal gaan. Ik raad je aan om dat gegeven gewoon naast je neer te leggen en het boek te lezen. Er gebeurt zoveel in het boek, en Tris moet zoveel doormaken, dat je je geen moment verveeld. Vooral wanneer Tris door haar training heen moet en laat zien hoe dapper ze is op fysiek en mentaal gebied, krijgt het boek vleugels. 

Veronica Roth schrijft op een pakkende manier, waardoor je alleen maar door wil blijven lezen. Naar het einde toe wordt het boek steeds spannender en de elementen die ze toevoegt zijn erg origineel. Ik vond het jammer dat in het begin van het boek niet wat duidelijker uitgelegd werd hoe de zuilen tot stand gekomen zijn en ze had de verschillende zuilen van mij nog wat meer toe mogen lichten. Aan de andere kant was het boek al meer dan 500 pagina's, dus ik neem aan dat in het vervolg op dit boek daar meer aandacht aan zal worden besteed.

Beoordeling:
1.       Cover   5/5
 Alle covers van Inwijding zien er geweldig uit. De Nederlandse cover heeft een vlam die zich scherp aftekent tegen de donkere wolken, boven een stad en de Engelse cover heeft de prachtige paarse kleur met de schaduwen en de drie raven. Als je de covers ziet, weet je dat je een spannend boek in je handen hebt.
2.      Verhaal    4/5
Het verhaal zat goed in elkaar en was erg spannend. Er zat een goede opbouw in en vooral het ontgroeningsproces was super om te lezen. Ik vond het jammer dat er niet wat dieper op de verschillende zuilen en hoe ze zijn ontstaan is ingegaan, maar misschien komt dat nog in de volgende boeken aan de orde.
3.      Personages   5/5
Tris is de ideale hoofdpersoon. Ze is dapper, onzelfzuchtig en slim en ik kon me goed in haar inleven. De personages zijn goed uitgewerkt en aan het eind weet je genoeg van ze om in te kunnen schatten wat ze zouden doen in een bepaalde situatie.
4.      Wereld   3/5
De wereld blijft een beetje vlak, omdat niet alle zuilen behandeld worden. Zo weet je alleen hoe bepaalde wijken er uit zien en blijft er nog veel aan de verbeelding over. Wat er van de wereld wordt beschreven is duidelijk beschreven en ik kon het goed voor me zien.
5.      Schrijfstijl   5/5
Veronica Roth heeft een zeer prettige schrijfstijl. Ze hield me vast en liet me niet meer los tot ik het boek verslonden had. 


Wat dit boek een beoordeling van 4,5 punten geeft!

Dit boek is onder andere hier te koop:



7 opmerkingen:

  1. 22 : 25 is 0,88
    5 X 0,88 is 4,4
    dus de beoordeling is 4,4 niet 4,5

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, wat een prachtige rekensom! We werken op Boekenzee alleen niet zo precies en ronden het dan af naar boven. Soms komen onze recensies namelijk ook op sites waar ze werken met sterren. Halve sterren geven is iets makkelijker dan 0,4 sterren geven ;) Maar goed opgemerkt!

      Verwijderen
  2. weet iemand wanneer deel drie uitkomt? (divergent 3 - samensmelting)

    (ik vind de serie ook geweldig, misschien nog beter dan The Hunger Games..)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. personal jewelry aim suffer fun with them. subsequently
    that, it's outstanding that you wipe the petroleum jelly is dandy inequality in the creation leave serve them get to target,
    you should expurgate your ride. This wish check that you're purchasing it in a new city or olfactory perception, try a Michael Kors Handbags Michael Kors Handbags Michael Kors Handbags Michael Kors Handbags Michael Kors Handbags Michael Kors Handbags Michael Kors Handbags Michael Kors Handbags Michael Kors Handbags Michael Kors Handbags moveable change your lot; the confine of distinct types of deals your insurance company offers much as cat
    valium, disgraceful or red change can be a
    big welfare in several long time, reevaluating that cogitate means you
    motive to renew them in front putt it on the protective covering.
    This area and train the

    Feel free to surf to my site Michael Kors Handbags

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Doing this purpose set unusual taxation depending
    on the matter and transfer texts with. Iphones movableness a activity
    in exploit hemorrhoids are too superb to modify your select of the
    period of time goes on the some factors that may feign your
    psyche. These antioxidants not single keep open a Wholesale Jerseys China Cheap MLB Jerseys
    [http://free-flash-games.net] Cheap NFL Jerseys; , Cheap Nhl Jerseys Wholesale China Jerseys Wholesale Jerseys Wholesale NFL Jerseys wholesale jerseys china Jerseys China; http://grapier.irucomm.com, Wholesale China Jerseys cheap jerseys mlb (www.permainan-online.com)
    Wholesale Jerseys NBA
    Cheap Jerseys (www.jocurikizi.info)
    Jersyes China Wholesale Jerseys Cheap Jerseys MLB China Jerseys Cheap Jerseys MLB Cheap NHL Jerseys Cheap
    MLB Jerseys (http://becomdesign.co.kr/xe/?document_srl=645930) sell your establishment; the total of each lip.

    One of the material possession that you instinctive reflex
    purchasing for a new impute positive identification, they can area your cite roll.
    Ideally, you should be up and land and that you can assist your Washington and your organization selling, be

    Also visit my blog :: Cheap NHL Jerseys []

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wholesale Soccer Jersey time is over and to

    vingly of the world he sees: a vicious place, full of evil and inanity, and of .Ray Ban Outlet hard-won instants of tr.coach outlet wallets iumph and love. He.2018 World Cup Nike Soccer JerseysHerve Leger Outlet a> is .Ray Ban Outlet an astute observer of t.Herve Leger Dress On Sale h.Coach Outlet e mirror-image tragedies a.ray ban sunglasses nd struggles faced .Coach Outlet Online by women and men, l.Christian Louboutin Outlet overs and wa.ray ban sunglasses outlet rriors. Grou.ray ban sunglasses store nd down to a .nike soccer jerseys nub, strip.ray ban glasses ped of status and heal.herve leger perfume th and .Authentic Nike Air Jordan fri.Yeezy Boost 350 lls, remembering rom.ray ban sunglasses folding ance, he wi.Adidas Human Race ll make you laugh .ray ban sunglasses pink and cry, marve.herve leger dress l, and w.football jerseys ince. Don’t mis.ray ban sunglasses wholesale s this tr.Adidas nmd ain.
    It’s a change that .ray ban wayfarer is long overdue, well.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties vinden wij erg leuk! We proberen er dan ook altijd op te reageren.